Ska ditt lag arrangera en försäljning för att samla in pengar till laget? Detta hanteras på ett smidigt sätt i SportAdmin Lagkassa. I LedarAppen kan du se och hantera allt kring transaktionerna och hålla koll på hur många produkter varje medlem har delat ut och sålt. 


När försäljningen är igång kommer medlemmarna att se den i sin MedlemsApp. Där hittar de sin webshopslänk, ta betalt för produkterna och hålla koll på hur mycket de har sålt för. I denna artikel visar vi hur du startar en försäljning och informerar medlemmarna. 
KOM IGÅNG

2. Lägg till produkter

3. Dela ut produkter till medlemmarna och hantera beställningar1. Starta försäljning

Första steget är att välja vad och hur mycket ni ska sälja. I vissa fall har din förening redan startat en försäljning åt laget. Hoppa i så fall vidare till 3.1 Dela ut produkter till medlemmarna och hantera beställningar


1.1 Öppna LedarAppen > Navigera till Lagkassan i bottenmenyn > Klicka på “Skapa ny” under rubriken “Försäljningar” > Klicka på “Starta försäljning”. 

1.2 Välj en av våra färdiga partnerförsäljningar för att sälja Sverigelotten med Folkspel eller kakor med Konditori Katarina. Du kan också skapa en egen försäljning om ni ska sälja produkter som våra partners inte erbjuder än. 

1.3 Fyll i information om försäljningen.


 • Namn: Ange ett namn för försäljningen, t.ex. "Kakförsäljning".
 • Från och till: Välj mellan vilka datum medlemmarna ska kunna sälja produkten.
 • Beskrivning: Här kan du skriva en text som beskriver varför ni samlar ihop pengar. Beskrivningen kommer att synas på er webbshop och kunna läsas av era köpare.
 • Försäljningen avser: I detta fält väljer du vad intäkterna ni kommer få avser. Välj den kategori som passar bäst. Detta är till för att underlätta för din kassör, som sedan ska bokföra era intäkter. 
 • Mottagarkonto: Välj vilket konto pengarna ska trilla in på. Välj antingen ett som redan är upplagt, eller klicka på Lägg till konto. Hör med föreningen om du är osäker på vilket bankkonto lagkassans pengar ska hamna på.
 • Beskrivning till medlem: Här kan du skriva en text som innehåller information som dina medlemmar bör känna till om försäljningen.
 • Försäljningsmål: Välj om ert lag vill ha ett försäljningsmål. Medlemmarna kommer att kunna följa hur gruppen ligger till mot målet i MedlemsAppen. 
 • Topplista: Välj om ert lag vill ha en topplista. Topplistan kommer att synas i MedlemsAppen och visar vilka tre medlemmar som sålt mest i gruppen. 


1.4 Spara!


2. Lägg till produkter

När grundinställningarna är gjorda är det dags att välja produkter som ska säljas och informera medlemmarna om försäljningen.


2.1 Välja vilka produkter som ni vill sälja. Här kan du ställa in hur många produkter som finns att sälja. 


 • Totalt” anger du om du vill ha ett gemensamt maxantal för hela gruppen.

 • Under “Per medlem” anger du istället hur många produkter varje medlem ska sälja och har inget gemensamt maxantal. 

 • Väljer du “Obegränsat” finns ingen gräns för hur många beställningar ni kan ta emot. Tänk på att inte ta emot fler beställningar än ni har produkter. 


Valde du att starta en egen försäljning? I så fall klickar du på “Lägg till produkt” och fyller i rätt information innan du kan ställa in antal. 


2.2.  Klicka på “Spara och fortsätt”. Välj att informera medlemmarna om försäljningen direkt genom ett automatiskt mejl. Du kan också informera medlemmarna senare. Då gör du det via de tre prickarna uppe i höger hörn på försäljningsöversikten.


TIPS! I mailet som går ut till medlemmarna hittar de sin länk till webbshopen och mer information om hur SportAdmin Lagkassa funkar. Skulle dina medlemmar ha fler frågor? Många svar finns att hitta i lathunden för medlemmar. Här hittar du den →
2.3 Nu är försäljningen redo och ni kan börja sälja! 


3. Dela ut produkter till medlemmarna och hantera beställningar

I LedarAppen kan du som lagkassör se alla beställningar som har gjorts och om produkterna har blivit levererade. Då får även du koll och kan hjälpa till om medlemmarna har frågor. Säljer du lotter med Folkspel? Isåfall kan du också markera lotterna som utdelade och följa hur många som har sålts och ska lämnas in igen. 


3.1 Navigera till Lagkassa > Klicka på den aktuella försäljningen > Välj rätt medlem > Klicka på “Beställningar”. Där ser du informationen om köpet och om beställningen är levererad eller ej. 
TIPS! Har det lagts en beställning av misstag? Klicka på köparens namn och sen på soptunnan i höger hörn. Har köparen gjort en betalning behöver denna återbetalas och därefter markeras i fliken Transaktioner som återbetald.