Ska ditt lag arrangera en försäljning för att samla in pengar till laget? Detta hanteras på ett smidigt sätt i SportAdmin Lagkassa. Dina medlemmar kan hantera allt rörande försäljningen direkt i sin MedlemsApp  Där kan de sälja produkterna, antingen direkt i appen eller genom att sprida sin personliga webbshopslänk, ta betalt för produkterna och hålla koll på alla sina beställningar. 


I LedarAppen kan du se och hantera allt kring försäljningen – håll koll på hur mycket dina medlemmar sålt, markera vilka medlemmar som mottagit produkter och få in alla betalningar direkt till lagkassans konto. Inga med excelfiler!
Starta en lagförsäljning

Innan ni kan börja sälja måste ni starta en försäljning. I vissa fall har din förening redan startat en försäljning åt ditt lag. Hoppa i så fall vidare till 3.1

1. Starta försäljning

1.1 Navigera till Lagkassan i bottenmenyn > Klicka på “Ny försäljning” under försäljningsblocket.

1.2 Välj en av våra färdiga partnerförsäljningar för att sälja t.ex lotter med Folkspel eller kakor med Konditori Katarina. Du kan också skapa en egen försäljning om ni ska sälja produkter som våra partners inte erbjuder än. 

1.3 Fyll i information om försäljningen.

 • Namn: Ange ett namn för försäljningen, t.ex. "Kakförsäljning".
 • Från och till: Välj mellan vilka datum medlemmarna ska kunna sälja produkten.
 • Beskrivning: Här kan du skriva en text som beskriver varför ni samlar ihop pengar. Beskrivningen kommer att synas på er webbshop och kunna läsas av era köpare.
 • Försäljningen avser: I detta fält väljer du vad intäkterna ni kommer få avser. Välj den kategori som passar bäst. Detta är till för att underlätta för din kassör, som sedan ska bokföra era intäkter. 
 • Mottagarkonto: Välj vilket bankkonto pengarna ska trilla in på. Välj antingen ett som redan är upplagt, eller klicka på Lägg till konto. Hör med föreningen om du är osäker på vilket bankkonto lagkassans pengar ska hamna på.
 • Beskrivning till medlem: Här kan du skriva en text som innehåller information som dina medlemmar bör känna till om försäljningen.
 • Försäljningsmål: Välj om ert lag vill ha ett försäljningsmål. Medlemmarna kommer att kunna följa hur gruppen ligger till mot målet i MedlemsAppen. 
 • Topplista: Välj om ert lag vill ha en topplista. Topplistan kommer att synas i MedlemsAppen och visar vilka tre medlemmar som sålt mest i gruppen. 

1.4 Spara!


2. Lägg till produkter

När grundinställningarna är gjorda är det dags att välja vilka produkter som ska säljas och informera medlemmarna om försäljningen. Här ser arbetssätten lite olika ut beroende på om du valt en partnerförsäljning eller en egen försäljning.


Partnerförsäljning

2.1 Välj vilka produkter som ni vill sälja. Här kan du även ställa in hur många produkter som finns att sälja. 

 • “Totalt” anger du om du vill ha ett gemensamt maxantal för hela gruppen. När gruppen når maxantalet kan inga fler produkter säljas. 
 • Under “Per medlem” anger du istället hur många produkter varje medlem ska sälja. Det finns då inget gemensamt maxantal för gruppen, utan endast ett personligt. När en medlem nått sitt maxantal, kan denna medlem inte sälja fler produkter. 
 • Väljer du “Obegränsat” finns ingen gräns för hur många beställningar ni kan ta emot. Tänk på att inte ta emot fler beställningar än ni har produkter. 


Egen försäljning

2.1 Klicka på Produkter > “Ny produkt” och ange information om produkten: 

 • Namn: Ange ett namn för produkten, t.ex. "Kakburk".
 • Beskrivning: Om du vill kan du här ange en beskrivning av produkten. Denna kommer att visas för era köpare. 
 • Produktbild: Ladda upp en beskrivande bild av produkten.
 • Försäljningspris: Ange priset på produkten.
 • Förtjänst: Ange hur mycket av produktens pris som tillfaller er lagkassa. 
 • Fördelning: Ange hur många produkter det finns att sälja.
 • “Totalt” anger du om du vill ha ett gemensamt maxantal för hela gruppen. När gruppen når maxantalet kan inga fler produkter säljas. 
 • Under “Per medlem” anger du istället hur många produkter varje medlem ska sälja. Det finns då inget gemensamt maxantal för gruppen, utan endast ett personligt. När en viss medlem nått sitt maxantal, kan denna medlem inte sälja fler produkter. 
 • Väljer du “Obegränsat” finns ingen gräns för hur många beställningar ni kan ta emot. Tänk på att inte ta emot fler beställningar än ni har produkter. 


2.2.  Klicka på “Spara och fortsätt”. Välj att informera medlemmarna om att försäljningen startat direkt genom ett automatiskt mejl. Du kan också informera medlemmarna senare. Då gör du det via de tre prickarna uppe i höger hörn på försäljningsöversikten.


Nu är försäljningen redo och ni kan börja sälja! 

Börja sälja

Nu är det dags att börja sälja och det gäller givetvis att få hela laget med sig på banan. Ett bra första steg är att skicka ut information om att försäljningen startat till medlemmarna. Om du inte gjorde det när du startade försäljningen, kan du göra det via knappen XXX. Första gången ni arrangerar er försäljning via SportAdmin Lagkassa kan det vara en god idé att samla laget för att gå igenom hur de använder SportAdmin MedlemsApp för att sälja på bästa sätt. Du kan även skicka ut följande säljguide till dina medlemmar. 


Både du som ledare och dina medlemmar kan sälja era produkter på två olika sätt. Medlemmarna säljer via SportAdmin MedlemsApp > Lagkassan. Du som ledare säljer via SportAdmin Ledarapp > Lagkassan. 


Sälj via webbshop

För att enkelt få ut information om er försäljning kan alla dela med sig av sin webbshopslänk till nära och kära, eller varför inte via sociala medier. Webbshopslänken hittar du via Lagkassan > Klicka på din försäljning > Till webbshop. Kopiera länken och dela med dig av den i så många kanaler som möjligt. Personer som vill bidra genom att göra ett köp går in på länken, väljer vilka produkter de vill köpa, anger sina kontaktuppgifter och slutför beställning genom att betala med Swish eller direktbetalning. 

Sälj direkt i Appen

Om du vill sälja till någon som du har framför dig, t.ex. vid dörrknackning, kan du även sälja direkt via appen. Klicka på Lagkassan > Klicka på försäljningen > Skapa nytt köp, fyll i de uppgifter du önskar av kunden och klicka sedan på Gå till betalning. Välj det betalsätt köparen önskar betala med och gå sedan vidare. Låt köparen scanna QR-koden och sedan slutföra sin beställning genom att betala. 


Oavsett om du säljer via webbshop eller QR-koden i appen så landar alla beställningar på din försäljningsöversikt. 


Följ försäljningen, dela ut produkter till medlemmar och hantera beställningar

I LedarAppen kan du som är lagkassör följa medlemmarnas arbete i försäljningen. På försäljningens detaljsida får du en överblick över vilka medlemmar som börjat sälja och hur mycket de har sålt. 


Genom att klicka på en medlems namn kan du se exakt vilka beställningar som varje medlem har fått in. 


Om du behöver påminna en viss medlem om att det är dags att börja sälja, kan du göra det genom att klicka på en medlems namn > Påminn. 


När du har delat ut produkter till en medlem kan du notera detta i appen. Du väljer själv om du vill göra detta i början av en försäljning, eller i slutet av en försäljning. Det gör du under genom att klicka på medlemmens namn > Bocka för “Produkter mottagna”.